1

بابه‌ت: ‌ هیوای‌ چوار ژنی ئەوروپی چی یه‌؟

[size=19]‌ هیوای‌ چوار ژنی ئەوروپی چی یه‌؟

ئه‌نه‌س پێنجوێنی
ئەوەی‌ کە باسی‌ لێوە دەکەم هیوای‌ چوار ژنی‌ ئەوروپیە کە ئاواتی‌ پێ دەخوازن :
ژنی‌ یەکەم : نوسەرێکی‌ بەناوبانگی‌ بەریتانی بەناوی‌ (ئاتی‌ رود) لە ڕاپۆرتێکی دا لەساڵی‌ 1901 بڵاو کراوەتەوە،دەڵێت:
ئەگەر کچەکانمان لە ماڵ دا کارگوزاری‌(کارەکەری‌) بکەن،زۆر باشترە و ئاسان ترە لەوەی‌ لە کارگەکاندا کاربکەن و بەماددە زیان بەخشەکان ڕەونەقی‌ ژیانیان بۆ هەتا هەتایە لەدەست بدەن.
خۆزگە ووڵاتەکەمان وەک ووڵاتی‌ موسڵمانان بوایە،کە داپۆشین و داوێن پاکی‌ و خاوێنی‌ تێدایە... بەڵێ، بەڕاستی‌ شوورەییە بۆ ووڵاتێکی‌ وەک ئینگلیز کچەکانی‌ بکاتە نمونەیەک بۆ ڕەزالەت بە زۆر تێکەڵ کردنیان لەگەڵ پیاوان،چیمانە ئەگەر هەوڵ نەدەین بۆ ئەوەی‌ کە کچ وەک ئەو فترەتەی‌ لەگەڵی‌ ئەگونجێ بەوەی‌ لە ماڵەکەیدا کاربکات،وازهێنان لە کاری‌ پیاوان بۆ پیاوان سەلامەت بوونە بۆ شەرەفی‌ ئافرەتەکە خۆی‌. ژنی‌ دووەم : ژنێکی‌ ئەڵمانیە کە دەڵێت : من ئارەزووی‌ مانەوە دەکەم لە ماڵەکەم دا،بەڵام بەهۆی‌ ئابووری‌ نوێی ئەڵمانیاوە کە هەموو چینەکانی‌ گەل ناگرێتەوە، کاری‌ وا (گەڕانەوە بۆ ماڵەوە) بەداخەوە مەحاڵە! ئەمەش لە گۆڤارێکی‌ هەفتانەی‌ ئەڵمانیدا بڵاوکراوەتەوە.
ژنی‌ سێهەم : ژنێکی‌ ئیتالیە....
دەڵێت کەلە کاتێکدا گفتوگۆی‌ لەگەڵ (الدکتور مێطفی‌ السباعی) دەکرد،من ئیرەیی‌ بە ژنی‌ موسڵمان دەبەم،ئاواتە خوازم لە وڵاتی‌ ئێوە لەدایک ببومایە.
ژنی‌ چوارەم : ژنێکی‌ فەڕەنسیە...
دکتۆرێکی‌ موسڵمان کە لە فەرەنسا دەژی‌ ،دەربارەی‌ ئەو پرسیارەی‌ کە هاورێکەی‌ کەدکتۆرێکی‌ ئافرەتی‌ مەسیحیە لێی‌ کردبوو ووتی‌: ئەو دکتۆرەیە لێی‌ پرسیم دەربارەی‌ خێزانە موسڵمانە باڵاپۆشەکەی‌ کە چۆن ڕۆژەکانی‌ بەسەر دەبات؟ وە بەرنامەکانی‌ ڕۆژانەی‌ چین؟
ئەویش لەوەڵامدا پێی دەڵێت: کاتێک بەیانیان هەڵدەستێت ئەو کاروبارانەی‌ پێویستن ڕێکیان دەخات و منداڵەکانی‌ بۆ قوتابخانە بە ڕێ دەکات،پاشان دەخەوێ هەتا کاتژمێر نۆ یان دە،پاشان هەڵدەسێت و پێداویستیەکانی‌ ناو ماڵ لە تەرتیب کردن و خاوێنکردنەوە تەواو دەکات،دوای‌ ئەوە دەست بەکاروباری‌ خواردن و چێشت لێنان دەکات.
پرسی‌ : ئەی‌ کێ یارمەتی‌ دەدات لە کاتێکدا ئەو کارناکات؟
ووتم: من.
دەڵێت: ئەی‌ کێ پێویستیەکانی‌ بۆ دەکڕێت و بۆی‌ دابین دەکات؟
ووتم : هەمو شتێک کە ئەو دەیەوێت من بۆی‌ دەکڕم.
بە سەرسوڕمانێکەوە ووتی‌: هەموو شتێک بۆ ژنەکەت دەکڕیت؟
ووتم: بەڵێ.
ووتی‌: تەنانەت ئاڵتونیش....!!!! بۆ ژنەکەتی‌ ئەکڕی‌؟
ووتم : بەڵێ.

ووتی‌ ، ژنەکەی‌ تۆ شا ژنە!!
ئەو دکتۆرە سوێند بە خوا دەخوات کە ئەو دکتۆرەیە پێی‌ ووتوە کە ژنەکەی‌ تەڵاق بدات!! وە لێی‌ جیاببێتەوە، بەمەرجێک ئەم بخوازێت واز لەکاری‌ دکتۆری‌ دەهێنێت و لە ماڵەکەیدا وەک ژنە موسڵمانەکەی‌ دادەنیشێت !! هەر بەوەش نەوەستاوە بەوە ڕازی بووە کە ببێتە ژنی‌ دووەمی‌ موسڵمانێک بەمەرجێک لەماڵەوە بمێنێتەوە!!
سەرچاوە: زهور الاسلام [/size]

ستانده ر

[size=30][email protected][/size]

2

وه‌ڵام: ‌ هیوای‌ چوار ژنی ئەوروپی چی یه‌؟

ده‌ستت خۆش بێت  هه‌ر بژی سه‌رکه‌وتو بیت گیانه‌

彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡
                                  http://www.webchinupload.com/O72d4/1871829653-86e6ab4e64.jpg
                                   یــــــــــــــــان
                                 http://www.webchinupload.com/O72d4/1871829653-86e6ab4e64.jpg
彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡彡♥彡

3

وه‌ڵام: ‌ هیوای‌ چوار ژنی ئەوروپی چی یه‌؟

[size=16]ده‌ست خۆش بێت بۆ ئه‌و بابه‌ته‌ جوانه‌
سه‌رکه‌وتوو بیت
به‌ بۆچونی من ئافره‌ت کاری ماڵ و ده‌ره‌وه‌ش بکات ، به‌ڵام به‌جۆرێک که‌ بتوانێت هاوسه‌نگییه‌ک  له‌نێوان کاری ده‌ره‌وه‌و  په‌روه‌رده‌کردنی  منداڵ و خێزانه‌که‌یدا دروست بکات
به‌س به‌شێوه‌یه‌ک نه‌بێت که‌ کاریگه‌ری سه‌لبی له‌سه‌ر خێزان هه‌بێت

دووباره‌ ده‌ست خۆش[/size]

http://i38.tinypic.com/2w3nzm0.jpg

[size=24]گرنگ نییه دره‌نگ تێبگه‌یت.......
گرنگ ئه‌وه‌یه گه‌وجانه ژیان نه‌به‌یته‌ سه‌ر[/size]