بابهت: زیانی هەڵمەت حاجی مامە و چه ند پرسیك...
تیشكێك لەسەر زیانی هەڵمەت حاجی مامە و چه ند پرسیك و كاپتنییەكە ی و ئەو ڕەخنانەی ئاراستەی ئەكرین.
محمد صادق كریم
سه ره تا له زمانی خۆیهوه وه حه زه كه ین به كورتی تیشكێك بخه ینه سه ر زیانی ئه م یاریزانه ی یانه ی وه رزشی چه مچهمال بۆ ئه وه ی لای هه موان ئاشنابیت .
(من كه ناوم ( هه لمه ت محه مه د ئه مین ) كه ناسراوم (به هه ڵمه ت حاجی) له 24/3/1990 له دایك بووم . ههر لهسهرهتای منالیمهوه خولیای وهرزش بوم,ههر بهو هۆیهشهوه بهشداری زۆر بهی فیستفالی خویندكاكانم كردوه له یارییه جۆراو جۆرهكاندا,,,باشان زیاتر خولیای یاری تۆبی بی بوم له سالی 2005 جومه تیبی وهرزشی هونهر بهسهر بهرشتی كاك محهمهد صدیق و كاك عیماد, لهویشهوه روم له لاوانی یانهی وهرزشی جهمجهمال كرد لە ڕیگای كاك (كاوە )كە تا ئیستاش راهینە ری تیپی لاوانی یانە كە ییە . سالی 2008 بۆ لاوانی یانهی سلیمانی له خولی نایاب یاریم كرد كه كاك (فهرهیدون رزه نیره و كاك نهوزاد ) راهینهر بون توانیمان دوهمی خولهكه به دهست بینین. هەر ئەو سالە باش بەیوەندی پیكردنم لە لایەن راهینەری یانەی وه رزشی چه مچه مال و سەربەرشتیاری ئەو سالەی تۆبی بیی یانەكە(ملازم هیوا) گەرامەوە بۆ یانەی وه رزشی جەمجەمال . ئیستاش خویندكاری زانكۆم و مه رحه له یه كی په روه رده ی وه رزشم .
ئه وه ی لیره داشیاوی ئامازه پیكردنه هه موو ئه و ره خنه و گله ی و گازندانه ییه كه له لایه ن هانده ران و رۆزنامه نوسانی سنوره كه وه ئاراسته ی یانه كه به گشتی و ئه م یاریزانه ده كریت .
هه لمه ت حاجی مامه یاریزانی یانه ی وه رزشی چه مچه مال ئه و یاریزانه ی كه زۆر ترین ره خنه ی لیده گیریت له لا یه ن رۆزنامه نوسان و هانده رانی یانه كه وه ، پییان واییه كه ئیشاره ی كاپتنی یانه كه ی قۆرخ كردووه .
ئیمه ش هه ولماند به دواداچونیكی ورد له سه ره خنه كانی هانده ران و رۆزنامەنوسان بۆ ئیوه ی به ریز بخه ینه روو . بیگومان یانه كه به قۆناغیكی سه خدا تیپه ر ده بیت ، ئه وه ش به هۆی ئه وه ی كهچه ندین ساله له خولی پله یه كی كوردستان یاری ده كات .دیاره ئه م یاریزانه ش بیبه ش نییه له وره خنانه ، ئیمه هه ول ده ده ین لیره دا به وردی بیخه ینه روو . هه لمه ت حاجی مامه برایه كی كه ناوی (م.عارف)ه له یانه ی وه رزشی چه مچه ماله كه (جیگری سه رۆكی یانه ی وه رزشی چه مچه مال)ه له هه مان كاتیشدا سه رپه رشتیاری تۆپی پیی یانه كه ییه ، به پیی زانیارییه كانمان ئه و ره خنانه له وه وه سه رچاوه ده گریت كه پییان واییه به هۆی ئه وه وه به چاویكی تر سه یری ئه و یاریزانه ده كریت ، به لام ئه گه ر ئیمه له رابردووی ئه م یاریزانه بروانیین ده بینین كه خزمه تیكی زۆری به یانه كه كردووه ، له گه ل یاریزانان و سه رپه رشتیارانی یانه كه دا هیچ كیشه یه كی نییه ، له زمانی چه ند هاورییه كیشیه وه دركمان به و راستییه كرد كه كه سیكی زۆر سادده یه و هیچ كات خۆی فه رز نه كردووه به سه ر یاریزانه كاندا .
چه ند پرسیاریكمان ئاراسته ی به ریزیان كرد به مشیوه ییه وه لامانی داییه وه .
* ئاستی یانه ی وه رزشی چه مچه مال چۆن ده بینیت له ئیستادا ؟
_ ناتوانم لەسەر ئەوە قسە بكەم لەبەر ئەوەی هەر قسەیە و هیجی كە.هیج سودیك بە نادیییەكە ناكەیەنیت كەسایەتی وەرزشی لەم دەفەرە زۆر كەمە "مەبەستم بەر برسە حزبیی و حكومییەكانە" كەس بە خەمی نادییەوە نیە,كاتیك بیویستە قسە بكەیت كە ئەزانی كەسیك كویت بۆ ئەكریت لەبەر ئەوەش من قسە بۆ راكەیاندنەكان ناكەم لەو بارەیەوە ببورە، بەلام بە گشتی ئاستی تیبی تۆبی بیكە ئەمسال لە جاو سالانی رابردوو زۆر زۆر باشترە.
* دلخۆشی به یاریكردن له یانه كه سه ره رای ئه و ره خنانه ؟
زۆریش دلخۆشم لەبەر ئەوەی لە نیوان كەسانیكم مەبەستم یاریزانەكانە كە لە نزیكەوە ئاكاداری ئەو قسە هەلبەستراوانەن.منیش بەو بەری متمانە بە خۆ بونەوە بەردەوام ئەبم ان شاوالله.
* تۆ سه ره رای ئه م هه موو ره خنه ییه هۆكاری چییه له یانه كه ماویته ته وه ؟
لە راستیدا وەك شتیك بلییت من هۆكری یانەكە بوم هەر جەندە لەوە ئیستا كەسانیك ئەم وەلامە بەشیوەكی كە لیك بەنەوە بەلام من زیاد مەبەستمە خزمەتی شارەكەی خۆم بكەم لەبەر ئەوەی دوای ماددە نەكەوتوم,ئەوەش شتیكی بەرجاوە لەبەر ئەوەی دەم توانی بۆ بارە بجمە یانەیەكی كە وە ئەو برەی من وەری ئەكرم لە ئاستی ناوەندە لە یانەكە ,باشان دریزەم بە خویندنەكەشم داوە لە شارەكەی خۆم.
* بۆ چی په روه رده ی وه رزشت هه لبزارد بیكه یته پیشه ی داهاتووت ؟
*لەبەر ئەوە هەر لە منالیمەوە ئارەزووی ئەوەم هە بوو ببمە مامۆستای وەرزش,,,ئەوە یەكیك بوە لە ئاواتەكانم...ئاسودەم بە كارەكەم.
* ئایا لە یانەکانی ترەوە ھیچ بۆندێکی ترت بۆ ھاتووه ؟
به لی ناتوانم ناو بلیم، بەلام لە خولی نایاب و بلە یەكیشە بۆندم بۆ هاتوە.
* هه ندیك لە هانده ران پییان واییه كه ئیشاره ی كاپتنی یانه كه ت قۆرخ كردووه به هۆی براكه ته وه ؟
_من بەر لەوەی برام بیتە ئەندامیانە خۆم یاریزانی سەرەكی تیبەكە بوم ,ئەتوانیت بۆ ئەوەی كە بەجاویكی ترەوە سەیر بكریم سەیری رابردوم بكریت كە من بەهەول و توانای خۆم .گەیشتومەتە ئەو ئاستە , یان پرسیار لە یاریزانەكانی هاوریم بكرت جونكە من زۆر بە توندی ئەو رەخنانە رەت ئەكەمەوە,وەك هەر یاریزانیكی ئاسای هەلسوكەوتی خۆم و ئەو كارانەی لەسەر مە ئەنجامی ئەدەم لە مەشق و یاریەكانی یانەكەم،كە ئەوە ئیشی راهینەرەكەسانیك لەدەرەوەی نادی ناتوانن تەداخولی بكەن.
* كاتی ئه وه نه هاتووه بیر لە ھاوسەرگیری بکەیتەوە ؟
_تا ئیستا بیرم لە هاوسەر كیری نەكردوەتەوە,كاریكی شەرعیشە خوا بیكات بەقسمەت بۆ كاتی خۆی.
له كۆتایدا زۆر سوپاسی هه لمه ت حاجی ده كه ین بۆ ئه و كاته ی كه به ئیمه ی به خشی بۆ وه لامدانه وه ی پرسیاره كانمان ، هیوای سه ركه وتنی بۆ ده خوازین .