1

بابه‌ت: نازانم بۆ...!؟

نازانم بۆ
ئێمه‌ دینه‌که‌ی خۆمان پێ عه‌یبه‌ باسی بکه‌ین
ده‌بینین له‌وکاته‌ئ گفتوگۆیه‌ك ده‌که‌ین باس ده‌ته‌سه‌ر ئاینی ئیسلام یه‌کێك که‌ شه‌یتان فێڵی لێکردوه‌ قسه‌یه‌ك ده‌کات که‌ دژ به‌دینه‌که‌مانه‌ ، تۆی به‌رێزیش وه‌ڵامی ناده‌یه‌وه‌ چونکه‌ پێت عه‌یبه‌! باسی ئیسلام بکرێ و وه‌ڵامی ده‌یه‌وه‌ خۆ تۆ موسلمانی یان ئه‌وکاته‌ی به‌ خراپه‌ باسی ئیسلام و پێغه‌مبه‌ر(صلی الله‌ علیه‌ وسلم ) ده‌کری تۆ چاوت شۆر ده‌که‌یه‌وه‌ هیج قسه‌یه‌ک ناکه‌ی ، چه‌ند جار ئه‌م بی ده‌نگیه‌ت نواندوه‌، له‌وانه‌یه‌ خۆسی به‌ موسڵمانی راسته‌قینه‌ش بزانی ، ده‌زانی ئه‌و دینه‌ی تۆ گه‌وره‌ترین دینه‌ و به‌ربڵاوترین دینه‌ و زۆرترین که‌س له‌م دینه‌یه‌ له‌ رۆژی قیامه‌ت و سه‌روه‌ری هه‌موو دینه‌کانه‌ و خوای گه‌وره‌ به‌ گه‌وره‌یه‌ی خۆی له‌ قورئان ده‌فه‌رموێ ( من به‌ئیسلام رازی بووم ) ئه‌دی ئێمه‌ی هیچ چۆن به‌ ئیسلام رازی نه‌بین نه‌توانین وه‌ڵامی که‌سێکی نه‌فامی پێ نه‌ده‌ینه‌وه‌ تو خوا ئه‌مه‌ موسڵمانه‌تیه‌ تۆ ده‌یکه‌ی ده‌پیت بڵێم هه‌ر کاتێك یه‌کی بی ئه‌ده‌بی به‌رانبه‌ر دینه‌که‌ت کرد یان پێغه‌مبه‌ر(صلی الله‌ علیه‌ وسلم ) تۆش جواب نه‌داوه‌ ئه‌وه‌ تۆ موسلمانی ته‌واو نی ئیمانت زۆر بێ هێزه‌ . نازانم چۆن ده‌چیه‌ به‌رانبه‌ر خوای گه‌وره‌ وه‌ڵامی ده‌ده‌یه‌وه‌ ده‌زانی ئه‌گه‌ر ئه‌م پێغه‌مبه‌ره‌ (صلی الله‌ علیه‌ وسلم ) نه‌بووایه‌ له‌وانه‌یه‌ وه‌ك ئاژه‌ڵ رفتارمان کردبا ده‌تۆش برگری لێ که‌ چیه‌ جۆ لێت که‌م نابێته‌وه‌ ئیلا ئه‌گه‌ر نه‌ته‌وه‌ێ خواو پێغه‌مبه‌ر(صلی الله‌ علیه‌ وسلم) خۆشتی نه‌وێ.

ئایا له‌ ئیسلامه‌ جوانترو گه‌وره‌تر هه‌یه‌ که‌ تۆ له‌سه‌ر ئه‌م دینه‌ی ئیلا ئه‌گه‌ر تۆ ئیمانت بێ هێز بی تۆش مه‌ردی خوا به‌ وه‌ڵامی ده‌وه‌ به‌شیوه‌کی جوان و پوخت
ئه‌دی بۆ  بۆ کابرا عه‌یب نیه‌ که‌ بێ ئه‌ده‌بی به‌رانبه‌ر ئاییبی ئیسلامی پیرۆز ده‌کات بۆ بۆتۆ عه‌یبه‌ وه‌ڵامی ده‌یه‌وه‌ ئه‌گه‌ر له‌ نه‌زانی خۆت نه‌بی .
یان ده‌بینین که‌سه‌که‌ ده‌چێته‌ قوتابخانه‌ یان کۆڵێژ یان فه‌رمانگه‌یه‌ك یان وه‌زاره‌تێک یان هه‌ر شوێنێکی تر کابرا هه‌تا له‌ ماڵه‌ نوێژ ده‌کا به‌ڵام کاتێک ده‌چیته‌ شوێنێک له‌وانه‌ی سه‌ره‌وه‌ نوێژ ناکا ده‌ڵێ عه‌یبه‌ چۆن من لێره‌ نوێژ که‌م له‌ پێش ئه‌م خه‌ڵکه‌ ده‌شکێمه‌وه‌ ئه‌م نه‌زانه‌ نازانێ که‌ عه‌یب له‌وه‌یه‌ نه‌ی که‌ی چونکه‌ شه‌یتان پێی راده‌بوێرێ و فێلی لێ ده‌کات  ده‌بێ موسلمانیه‌تی خۆت بسه‌لمێنی له‌ پێش هه‌موو که‌سێ ئه‌گه‌ر غه‌یری ئیسلامیش بێ ده‌زانی ئه‌و مزگه‌وتانه‌ی که‌ له‌ کۆلێژه‌کان هه‌یه‌ به‌ هۆی گه‌نجێك بوو که‌ له‌یه‌کێك له‌ کۆلێژه‌کان  میسر قوتابی بوو دیتی هیچ شوێنێك نیه‌ بۆ نوێژ ته‌نها شهوێنێك نه‌بێ له‌ بن بینایه‌ی کۆلێژ ئه‌ویش به‌س پیره‌مێردێك نوێژی لێ ده‌کرد  که‌س نه‌بوو
چونکه‌ قتابیه‌کان ده‌یان وت نوێژ عه‌یبه‌ چۆن ده‌بی بیکه‌ین  له‌بێش ئه‌و هه‌موو کچ و کوره‌ به‌ڵام ئه‌و عه‌یبه‌ی نه‌زانی ئوه‌ شه‌خص په‌رستی نه‌کرد به‌ڵکوو خوا په‌رستی کرد
ده‌ستی پیره‌مێرده‌که‌ی گرت و بردی له‌ناو باخچه‌ی کۆلێژ بانگی دا له‌بێش هه‌موو کورو کچێك له‌وێ به‌ خۆی و پیره‌میرده‌که‌ نوێژیان کرد بێ ئه‌وه‌ی که‌س بێ له‌گه‌ڵیان نوێژ بکا
چونکه‌ عه‌یب! بوو! به‌ڵام ئه‌م کوره‌ هه‌موو رۆژێ ئه‌مه‌ی دووباره‌ ده‌کرده‌وه‌ هه‌رجاره‌و هه‌ندێك زیاد ده‌بوون له‌ نوێژ که‌ران تا گه‌یشته‌ ئه‌و راده‌یه‌ی که‌ عه‌میدی کۆلێژ بریاری دا مزگگه‌وه‌تێک دروست بکه‌ن و دروستیان کرد ئه‌مه‌ یه‌که‌م مزگه‌وت بوو له‌ کۆلیژه‌کان درووست کرا له‌ جیهان ، هه‌ر مزگه‌وتێك دروست بکری له‌ کۆلێژ و نوێژی لێ بکری ئه‌وا خێری ئه‌و نوێژه‌ بۆ ئه‌م قوتابیه‌ ده‌چێ .
ده‌بزانم ئێمه‌ چمان کردوه‌ بۆ ئه‌م دینه‌ پێ ده‌ڵێ بۆ سیوك ناکه‌ی ده‌ڵێ عه‌یبه‌!
پێده‌ڵێ بۆ نوێژ یان به‌رۆژی نابی ده‌ڵێ عه‌یبه‌!
هه‌ر وه‌ک و وتم نه‌کردنی عه‌یبه‌کی زۆر گه‌وره‌یه‌ ده‌بی فه‌خروشانازی بکه‌ی که‌ ئیسلامی واجبه‌کان جێبه‌جی ده‌که‌ی
ئه‌ی ئه‌گه‌ر له‌ خێزانه‌کئی مه‌سیحی یان جولوکو یام ئاگر په‌رست یان بت په‌رست بووایه‌ی ئه‌و کاته‌ی چت ده‌کرت بتت ده‌په‌رست ئێ خۆ بۆ ناو دۆزه‌ج بووی خوا بمان پارێزێ بۆ به‌م نیعمه‌ته‌ی ئیسلام رازی نی ئه‌وه‌نده‌ خهراپی له‌گه‌ڵ دینه‌که‌ت به‌ هه‌رخوا ره‌حمت پێ ده‌کا نازانم ئێمه‌ چۆن وه‌ڵامی ئه‌مانه‌ بده‌یه‌نه‌وه‌ له‌به‌ر ده‌م خوا
یان ده‌بینی که‌سێك هه‌له‌ ده‌کا یان گوناهێك ده‌کا جا چ ئاره‌ق خواردنه‌وه‌ بێ یان زینا هه‌ر گوناهێک خوا بمان پارێزێ لێ  ئه‌و که‌سه‌ی به‌رامبه‌ری هیچ قسه‌یه‌کی به‌رامبه‌ر ناکا هیچ ئامۆژگاریه‌کی ناکا ده‌ڵێ هه‌ر که‌س و ده‌چێته‌ گۆری خۆی ئێ منیش ده‌انم هه‌موو ده‌جینه‌ گۆری خۆمان به‌س نابی به‌و که‌سه‌ بڵێ کاکه‌ ئه‌مه‌ مه‌که‌ گوناهه‌ یان خراپه‌ ئه‌گه‌ر تۆ پێی نه‌ڵێ کێ پێبڵێ با ئه‌و که‌سه‌ش نه‌ناسی  و نه‌ت دی بێ ده‌بی هه‌ر پێێ بڵێ که‌ست دیوه‌ له‌ خۆرا چاك بێ ئه‌گه‌ر یه‌کێك ئامۆژگاری نه‌کرابێ
هه‌تا ءێمه‌ش کێ هات ئه‌و دینه‌ی پێراگه‌یاندین له‌رێ خراپ ئێمه‌ی هێنا سه‌ر رێی راست هه‌رخۆشه‌ویست نه‌بوو  ئه‌ی ئه‌گه‌ر ئه‌و نه‌هاتباو ئامۆژگاری نه‌کردباین کی ئێمه‌ی هیدایه‌ت ده‌دا .
ئه‌گه‌ر دیتت یه‌کی خراپه‌کی کرد قسه‌ت نه‌کرد ئه‌وا ئه‌و که‌سه‌ له‌رۆژی قیامه‌ت پێت وه‌ده‌نوسێ لێت نابێته‌وه‌ ده‌ڵێ : تۆ منت دیت ئه‌م خراپه‌م ده‌کرد هیچ قسه‌ت نه‌کرد بۆ،ئامۆژگاریت نه‌کردم که‌ نه‌ی که‌م خۆ ده‌ت زانی ، ئه‌و کات چ وه‌ڵامی خوا ده‌ده‌یه‌وه‌ ده‌ڵێێ : کڵآوی خۆم بگرم با با نه‌یبا

هیوادارم ڕای خۆتان دربرن له‌سه‌ر ئه‌م بابه‌ته‌ ته‌نها له‌ وه‌ڵام دانه‌وه‌  نه‌نوسن ده‌ست خۆش ته‌واو .

دەڵێن شێت بووە ،دەست و پێی کۆت و بەند کەن!
دەڵێم: دڵ شێت بووە
دەست و پێ چ بکا؟!
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1535464_717902694897472_1960931195_n.jpg

2

وه‌ڵام: نازانم بۆ...!؟

وابزانم خواپه‌رستی عه‌یب نیه‌ به‌س نازانم كێ ئه‌و قسانه‌ ده‌كات كه‌ له‌هه‌ر شوێنێك بێت نابیی بلێی عه‌یبه‌ به‌لام نازانم بلێم چی من له‌كه‌سم نه‌بیستووه‌ بلێت عه‌یبه‌ ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

burhan net
http://kurdup.com/up/uploads/picture/fdb66fd25d.jpg
[size=16]زانست له‌ که‌سێکه‌وه‌ وه‌رمه‌گرن که‌سامانی له‌سه‌ر وه‌ربگرێت[/size]

3

وابزانم خواپه‌رستی عه‌یب نیه‌ به‌س نازانم كێ ئه‌و قسانه‌ ده‌كات كه‌ له‌هه‌ر شوێنێك بێت نابیی بلێی عه‌یبه‌ به‌لام نازانم بلێم چی من له‌كه‌سم نه‌بیستووه‌ بلێت عه‌یبه‌ ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

من مه‌به‌ستم ئه‌وه‌نیه‌ به‌ ده‌می خۆی بڵێ عه‌یبه‌ به‌ڵکو له‌ دڵی خۆی زۆریش هه‌یه‌ زۆریشم بیستوه‌و دیتیتم به‌چاوی خۆم که‌ ئه‌م باسانه‌ ده‌که‌ن بی ده‌نگ ده‌بن هیچ ناڵێن یان واجبه‌کان ناکه‌ن که‌ خوا بۆی دیاری کردووه‌ به‌تایبه‌ت له‌ کۆلیژه‌کان زۆر به‌باشی دیاره‌
خۆ من له‌ خۆ ڕا ئه‌م باسه‌م باس نه‌کردیه‌ حه‌تمه‌ن دیتیتم ئه‌وجا

دەست و پێ چ بکا؟!
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1535464_717902694897472_1960931195_n.jpg

4

که‌س نه‌بوو رای خۆی بڵێ له‌م باسه‌

دەست و پێ چ بکا؟!

5

سڵاو، پێم خۆشه‌ كه‌ ده‌بینم له‌ خه‌می ده‌وروبه‌رتی، خه‌م بۆ زۆر شت ده‌خۆی كه‌ به‌لای تۆوه‌ شایسته‌
نین!، لێره‌وه‌ هیوای ئه‌وه‌ ده‌خوازم كه‌ زیاتر له‌ شته‌كان وورد بیته‌وه‌ و شتێ بخه‌یته‌ ڕوو كه‌ سه‌رچاوه‌یه‌كی
به‌هیزی له‌ پشته‌وه‌ بێت و ڕێژه‌ و ئاماری ته‌واویشت له‌به‌ر ده‌ست بێ.

دوای ئه‌وه‌ی كه‌ نووسیت بۆ كه‌س به‌ژداری ناكات، ئه‌وه‌بوو بڕیارمدا به‌ژداری بكه‌م. من هه‌موو بابه‌ته‌كه‌م
خوێنده‌وه‌، شێوه‌ی ده‌ربڕینه‌كه‌ت لاوازه، دواتر من ده‌توانم زیاتر له‌ چه‌ندین كۆلێژت به‌ نمونه‌ بۆ بهێنمه‌وه‌ كه‌
مزگه‌وتی تێدایه‌و كچان و كوڕان هه‌ر یه‌كه‌یان له‌ شوێنی دیاریكراودا نوێژ ده‌كه‌ن و كه‌س به‌ عه‌یبه‌ی نازانێت.
پێم سه‌یره‌ له‌ بابه‌ته‌كه‌دا ده‌ڵێی نوێژ كردن و خواپه‌رستی بۆته‌ عه‌یبه‌!!

له‌ بابه‌ته‌كه‌تدا نوسیوته‌ "چاوت شۆر ده‌که‌یه‌وه‌ هیج قسه‌یه‌ک ناکه‌ی، تۆ موسلمانی ته‌واو نی ئیمانت
زۆر بێ هێزه‌."
ئه‌وه‌ی ڕێژه‌ی به‌هێزی و لاوازی ئیمانی لا مه‌علومه‌ په‌روه‌ردگاره‌ نه‌ك به‌نده‌، بۆیه‌ نه‌ده‌بوو
وه‌ها بڵێیت. جێگه‌ی باسه‌ هه‌ر له‌هه‌مان ڕسته‌ی گه‌په‌ كراودا نوسیوته‌ "چاوت شۆڕ ده‌كه‌یته‌وه‌"
ئه‌م ده‌ربڕینه‌ ڕووی ناو بابه‌تی ئاینی نیه‌، كه‌چی نووسیوته‌!.

ئه‌مانه‌ش چه‌ند نوسینێكی ترن كه‌ هی ئه‌وه‌ نین بنوسرێن:
"بۆ بۆتۆ عه‌یبه‌ وه‌ڵامی ده‌یه‌وه‌ ئه‌گه‌ر له‌ نه‌زانی خۆت نه‌بی."
"له‌ پێش ئه‌م خه‌ڵکه‌ ده‌شکێمه‌وه‌ ئه‌م نه‌زانه‌ نازانێ که‌ عه‌یب له‌وه‌یه‌ نیه‌."
"به‌ڵام ئه‌و عه‌یبه‌ی نه‌زانی ئه‌وه‌ شه‌خص په‌رستی نه‌کرد به‌ڵکوو خوا په‌رستی کرد بۆ ناو دۆزه‌ج
بووی"

6

ئه‌و رای خۆمه‌ تۆش رایه‌کت هه‌یه‌ به‌ڵام من زۆرم دیوه‌ له‌ به‌لاش نه‌م نوسیوه‌ ئه‌م بابه‌ته‌
ئێستاش هه‌مان رام هه‌یه‌ که‌ یه‌کێك ده‌چێته‌ شوێنێك ئه‌گه‌ر که‌سه‌کانی تر نوێژ نه‌که‌ن ئه‌ویش ناکا گه‌ر کابرا نوێژ که‌ریش بێ. چونکه‌ دیومه‌ کابرا به‌ عه‌یبه‌ی ده‌زانێ
سوپاس بۆ تۆش

دەست و پێ چ بکا؟!

7

كه‌ یه‌كێك بابه‌تت به‌سه‌ر ده‌كاته‌وه‌ و ڕه‌خنه‌ له‌ نوسینه‌كانت ده‌گرێ خۆشحاڵبه‌، چونكه‌ ڕه‌خنه‌گرتن لای من به‌مانای گرینگی پێدان و به‌رز ڕاگرتنی كه‌س، بابه‌ت یان په‌یامه‌كه‌ دێت.

one نووسی:

ئه‌و رای خۆمه‌ تۆش رایه‌کت هه‌یه‌ به‌ڵام من زۆرم دیوه‌ له‌ به‌لاش نه‌م نوسیوه‌ ئه‌م بابه‌ته‌
ئێستاش هه‌مان رام هه‌یه‌ که‌ یه‌کێك ده‌چێته‌ شوێنێك ئه‌گه‌ر که‌سه‌کانی تر نوێژ نه‌که‌ن ئه‌ویش ناکا گه‌ر کابرا نوێژ که‌ریش بێ. چونکه‌ دیومه‌ کابرا به‌ عه‌یبه‌ی ده‌زانێ
سوپاس بۆ تۆش

باشه‌، ڕه‌نگه‌ تۆ ئه‌م شته‌ی باسی ده‌كه‌ی بینیبیت، به‌ڵام ناكرێ ڕوو له‌ گشت بكه‌یت، تۆ ئه‌گه‌ر له‌ براده‌ر یان هاوگه‌ڕه‌كی خۆت ئه‌و شته‌ت بینیوه‌ ده‌كرێ ئه‌وان ئاگادار بكه‌یته‌وه‌ نه‌ك بیكه‌یته‌ كێشیه‌كی گشتی، چونكه‌ ئه‌مه‌ یه‌كه‌م جاره‌ شتی وه‌ها ببیستم!

one نووسی:

یه‌کێك ده‌چێته‌ شوێنێك ئه‌گه‌ر که‌سه‌کانی تر نوێژ نه‌که‌ن ئه‌ویش ناکا گه‌ر کابرا نوێژ که‌ریش بێ. چونکه‌ دیومه‌ کابرا به‌ عه‌یبه‌ی ده‌زانێ

8

راسته‌ كاك وان نابیت به‌ گشتی قسه‌ بكه‌ی من زورم دیوه‌ كه‌ له‌ ئه‌سنای حه‌فله‌ نویژی ئه‌كات
باوكم له‌ شوینك بوه‌ كه‌ هه‌موو مه‌سیحی بونه‌ كه‌ چی هیچ كات گوه‌ی نه‌داوه‌و پیشی ئه‌یب نه‌بوه‌
ئیستاش له‌ هه‌موو جامیعه‌كان شوینی نویژ هه‌یه‌ .. ئه‌وانه‌ی كه‌ لاشیان نورماله‌ كه‌ سوكایه‌تی به‌ ئاینی ئیسلام بكریت ئه‌وانه‌ موسلمان نین

http://smn21.com/up/uploads/jpg/fb559108c8.jpg