بابهت: زانیاری لهبارهی سوود و زیان و پێکهاتهکانی ههنگوین
MK - ههنگوین ئهونده گرنگ و بهنرخه ، وایکردووه له قورئانی پیرۆزدا ناوی ببرێت که خودای گهوره دهفهرموێت ( وآوحی ربك الی النحل ان اتخذي من الجبال بیوتا و من الشجر ومما یعرشون ، ثم کلي من کل الثمرات فاسکلي سبل ربك ذللا یخرج من بطونها شراب مختلف الوانه فیه شفاء للناس ان في ذلك لایـة لقوم یتفکرون ) .
ههنگوین ئهگهر وهکو دهرمان بهکارنههێنرێت ئهوا دهتوانرێ وهکو خۆراکێکی پڕ بایهخ بهکاربهێنرێت ، ئهوهی ههنگوینی گرنگتر کردووه ئهوهیه که هیچ جۆره بهکتریایهك ناتوانێ لهناو ههنگویندا بژی ، ئهگهر به وردی بچینه سهر پێکهاتهکانی ههنگوین ئهوا لهم پێکهاته گرنگانه پێك دێت .
* بڕێكی زۆر له کانزاکان که بڕی پێویست له کالۆری دهبهخشێت بهلهش وهکو ( ئاسن ، پۆتاسیۆم ، مهگنیسۆم ، کلۆر و مس ) .
* بوونی چهندین ڤیتامینی بهسوود لهوانه ( B1 , B2 , B5 , B6 , C ) .
* زیاتر له ١٥ جۆر شهکری سروشتی تێدایه ، بهبێ ئهوهی زیانی ههبێ .
* بوونی ههندێ له ههوێنهکان ، نایترۆجین ، ترشهکان ، زهیتی ئهسیری و ماددهی قهترانی .
* پڕۆتینهکان .
گومان لهوهدا نییه که باشترین جۆری ههنگوین ئهو ههنگوینهیه که لهناوچه شاخاوییهکاندا ههیه ، بهڵام ئهو ههنگانهی سنورهکهی سنور دراوه جۆرایهتییهکهی لاوازتره لهوهی لهناوچه شاخاوییهکاندا ههیه .
ئاگادار به ههنگوین مهترسیداره !!!!
ئهوهی تێبینی دهکرێت له ئێستادا لهنێو بازاڕهکاندا نهبوونی جۆره ههنگوینێکی سروشتییه ، که ههندێ ههنگهوان له پێناو دهستکهوتنی ماددیدا لهناو باخچهیهکی بچووکدا ههنگهکان بهخێو دهکهن و لهگهڵ ئهوهشدا شهکر دهرخواردی ههنگهکان دهدات ، ئهمه جگه لهوهی پێکهاتهی خۆراکی دهوڵهمهند نابێت ، بهڵکو زیان بهخشیشه بۆ ههندێك نهخۆشی وهك نهخۆشی قهڵهوی و نهخۆشی شهکره ، جا پێویسته لهکاتی بهکارهێنانی ههنگویندا جۆری سروشتی بهکاربهێنین .
سوودهکانی ههنگوین
تێبینی / بهم زووانه تهواوی چارهسهکردنهکانی ئهم لیستهی خوارهوه به درێژی بڵاودهکهمهوه ، تکایه ئاگاداربن .....
١- بۆ کۆئهندامی ههرس
٢- لووت ، گوێ ، قوڕگ
٣- کۆئهندامی ههناسهدان
٤- نهخۆشییهکانی دڵ
٥- نهخۆشییهکانی عهقڵی و دهروونی
٦- نهخۆشییهکانی کۆئهندامی دهمار
٧- نهخۆشییهکانی کۆئهندامی زاوزێ
٨- نهخۆشییهکانی چاو
٩- نهخۆشییهکانی پێست
١٠ نهخۆشییهکانی ههستیاری
١١- نهخۆشییهکانی جگهر
١٢- بۆ مهبهستی جوانکاری