بابهت: چۆنیهتی دروستکردنی باوە ئادەم و دایکه حهوا و کێشهی هابیل و قابیل
باوکه ئادهم بهناو بهههشتدا دهسورایهوه بهلام ههستی دهکرد که تاك بوو حهزی دهکرد کهسێکی تر لهگهڵدا بێ کاتێکی زانی خهوی لێکهوت کاتێك لهخهوهکه ههستا دیتی ئافرهتێك لهلای سهری دانیشتووه خوایی گهوره له پهراسوی چهپی ئادهم دایکه حهوا دروست کرد وه زانایان دهلێن که جوانترین ئافرهت ههتا رۆژی دوایی دایکه حهوایه
باوکه ئادهم : پرسیاری لێکرد تۆکێی ؟؟؟
دایکه حهوا وتی : من ئافرهتم
باوکه ئادهم وتی : بۆچی دروست کراوی
وتی : بۆ ئهوهی بێیه لای من و ببی بههاوسهرم
فریشتهکان تهماشایی ئادهمیان دهکرد بزانن زانیاری چهنده
فریشتهکان پرسیاریان لی کرد ناوی چیه؟؟؟
باوکه ئادهم فهرمووی : حهوا
وتیان بۆچی ناوی حهوایه
وتی چونکه له زیندوو دروستکراوه
خوایی گهوره به ئادهم و حهوایی فهرموو { ئادهم خۆت و حهوا ژیانی خۆش ببهنهسهر چتان دهوێ بیکهن بهلام نزیکی ئهم داره مهکهونهوه چونکه دهبنه ستهمکار }
یهکهمجار دایکه حهوا له دارهکهی خوارد ئینجا باوکه ئادهم
دوایی ئهوهی دهرکران له بهههشت
ئادهم له هیندستان دابهزی و حهواش له ( نهجد ) ههردووکیشیان له عهرهفه بهیهکگهیشتنهوه
قابیل و ههبیل
قابیل براگهورهی هابیل بوو
ههمووجار که مندالیان دهبوو ئهو کچ و کور بوون بهلام نهدهبوونه ژن و میرد بهڵکو زگی دووهم که ئهویش کچو کور بوون ئهوان لهگهڵ کور و کچی یهکهم دهبوونه ژن و مێرد
قابیل ئهو کچهی لهگهڵی له دایك ببوو جوان بوو لهو کچه جوانتر که لگهڵ هابیل لهدایك بوو
باوکه ئادهم وتی قابیل که خوشکی براکهی هابیل بێنێ هابیلیش خوشکی قابیل
بهلام قابیل کهسێکی تووره بوو بهڵام هابیل کهسێکی نهرم بوو
قابیل بهم کاره رازی نهبوو بۆیه باوکه ئادهم شتێکی پێ فهرموون پێی وتن که ههردووکیان قوربانی بکهن ئهو قوربانیهی که خوایی گهوره وهری گرت ئهوا کهم کچه دهدرێته ئهو خوایی گهوره قوربانیهکی هابیلی وهرگرت هی قابیلی وهرنهگرت
قابیل ئیشی کشتوکالی دهکرد
هابیلیش ئیشی مهر و ماڵاتی دهکرد
قابیل چوو کامهی خراپه ئهوهی بهکهڵك نایه ئهوهی هێنا بۆ قوربانی
بهلام هابیل چوو کیهان باشترین بهرانی و ئاژهڵی باشی هێنا
ئاگرێک له ئاسمان هاتهسهر قوربانی هابیل و سوتاندی واته قوربانی هابیل وهرگیرا و قوربانی قابیل وهرنهگیرا قابیل وتی ئهتکوژم هابیل وتی خوایی گهوره لهو کهسانه وهردهگرێ که لهخوا ترسن و پاك بن وه وتی ئهگهر ههولی کوشتنم بدهی ئهوا من ههولی کوشتنت نادهم بهرامبهرت ناوهستم وه وتی دهمهوێ بگهرێیهوه لهو قوربانهی که لێی وهرنهگرتی وه بگهرێیهوه لهوهی کهمن بکوژی چونکه له قیامهت دهبیه ستهمکار قابیل بهم خۆره هابیلی کوشت
قابیل نهی زانی هابیل جلێ بکا و چۆن بیشارێتهوه بۆیه خوایی گهوره دوو قهلهرهشی نارد که قهلهرهشهکی نارد که قهلهرهشێکی مردی ههڵگرتبوو قهلهرهشهکه قهلهرهشهکهی تری له ژێر زهوی ناشت بۆیه قابیل ئهمهی دیت وتی هاوار بۆخۆم پهشیمانی ناواند وتی منیش وهک ئهم باڵنندهیه براکهی خۆم بنێژم پهشیامن بۆوه بهڵام تۆبهی نهکرد
قابیل لهدهستی باوکه ئادهم رای کرد وه خوایی گهوره دوایی 5 ساڵ کورێکی تریان بوو ناوی ( شیث ) بوو زانایان دهلێن کاتێک ( شیث ) لهدایك بوو ئادهم تهمهنی 120 ساڵ بوو باوکه ئادهم له شاخهکان دهژیا بۆیه قابیل چوو بۆ دهشت و دۆلهکان]
ئادهم کاتی وهفاتهی هات ئادهم که هاته سهرزهوی خوایی گهوره 1000 ساڵی بۆ دانا
رۆژێك باوکه ئادهم به منداڵهکانی خۆی وت که من بۆنی بهروبومی بهههشته بۆیه منداڵهکانی دوعایان کرد که بهروبوومی بهههشتی بۆ بنیرێ خوایی گهوره کۆمهله فریشتهیهکی نارد حهوا به فریشتهکانی فهرموو با یارمهتیتان بدهم له کفن و ناشتنی باوکه ئادهم فریشتهکانیش فهرموویان نهء پێویستمان بهتۆ نیه ئادهم پێی سهیر بوو که هاتن چونکه خوایی گهوره 1000ساڵی ژیانی بۆ دانابوو بهلام ئیستا 960 ساڵه ئادهم له بیری چۆبۆوه که 40ساڵی دابووه حهزرهتی داود
بۆیه وتی من هێشتا 40 ساڵم ماوه وتیان ئهی له بیرت چوو که تۆ 40 سالت داوه به حهزرهتی داود ئهویش وتی من شتی ئهوهام نهکردووه ئینکاری کرد بۆیه لهبیرچووهنهوی ئیمه له باوکه ئادهمهوهیه ئینکاریش ههروا ئادهم ههڵهی کرد نهوهکانیش ههڵهیان کرد
ئادهم ههرچی زانیاری و تاعهت و شهو رۆژ ههبوو به ( شیث) کوری وت که پێغهمبهر بوو بهم جۆره فریشتهکان رووحیان ههڵکێشا و ناشتیان بهلام ئهو 960 ساله هیچ گوناهێکی نهکرد لهسهر زهوی فریشتهکان لهبهر چاوی کورهکانی ئادهم ئادهمیان شوشت و کفنیان کرد لهگهڵ بۆنی خۆشدا نوێژیان لهسهر کرد وهوتاین به کورهکانی که ئیوه بهم شێوهیه مردوو کفن دهکهن دینێژن و لهگهڵ نوێژی
ئهوهيه كه پێكهنين بخهيته سهر لێوى كهسانێك ،
كه بيرى پێكهنين ئهكهن . . . ツ