بابهت: ئیعجازی:زیندهوهرێك ئاو ناخواتهوه ئهگهر ئاو بخواتهوه ئهمرێ.
ئیعجازێكی قورئانی زیندهوهرێك ئاو ناخواتهوه ئهگهر ئاو بخواتهوه ئهمرێ !!!
زانایان توانیان جۆره ئاژهڵیك بدۆزنهوه كهئاو ناخواتهوه!،،، لهوهش سهیرتر ئهوهیه كهئهگهر ئاو بخواتهوه ئهمرێت!!
خوای گهوره لهقورئانی پیرۆزدا دهفهرموێت:{ وجعلنا من الماء كل شئ حي} الأنبياء 30 ههموو شتێك لهم بوونهوهرهدا پێویستی بهئاو ههیه بۆئهوهی بهزیندویهتی بمێنێتهوه،وهئهو ئایهتهش بهسهر ههموو زیندهوهرانی جیهان جێبهجێ ئهبێت،بهڵام ئهی ئهو گیانهوهره؟؟
ئهو گیانهوهره ناوی(الجربووع- جرذ كنغري-الفأر الكنغر )ه،بهئینگلیزی(Kangaroo rats)بهكوردی ئهتوانین ناوی بنێین(مشكی كهنگهر)،ئهو مشكه لهبیابانهكانی نیڤادا لهئهمریكا دهژی.
زانایان دانهیهكی ئهو گیانهوهرهیان لهكێڵگهیهك داناو بهزۆر وایان پێكرد كهئاو بخواتهوه،سهرهنجامهكهشی ئهوهبوو گیانهوهرهكه مرد! ههروهك گوتمان خوای گهوره فهرموویهتی(وجعلنا من الماء كل شئ حي) الأنبياء 30
ئێستا دهچین بۆزانستی زیندهوهرزانی :زانایان دوای لێكۆڵینهوه لهگیانهوهرهكه بۆیان دهركهوت كهئهو گیانهوهره سهرهڕای بوونی كۆئهندامی ههرس ههناسه خوێن،كارگهیهكیشی ههیه بۆدروستكردنی ئاو!
ئهو گیانداره جۆرێك لهخۆراك دهخوات كهلهژینگهكهیدا ههیهو زۆر ووشكه،تهنانهت دڵۆپهیهك ئاویشی تیادا نیه(لهعهرهبیدا به حبوب جافه جدا) دوای ههرسكردنی لهلایهن كۆئهندامی ههرسی گیانهوهرهكه گازی هایدرۆجینی لێ دهردهچێت(H)
ئێستا بۆزانستی كیمیا:ههموومان دهزانین كهئاو لههایدرۆجین وئۆكسجین پێكدێ(H2O)ئهو گیانهوهرهش ههڵدهستێ بهوهرگرتنی ئۆكسجین لهههواوه،بهمهش كارگه ناوهكیهكهی ئهوگیانهوهره ههڵدهستێ بهلێكدانی دوو گهردیله هایدرۆجین لهكۆئهندامی ههرس وگهردیلهیهك ئۆكسجین لهكۆئهندامی ههناسه وهردهگرێ،پاشان ئاو دروست دهكات
ههربۆیه ئاوی ئهو گیانهوهره لهناوهخۆیدا ئهمینیتهوه تاوهكو وهك دروستكراوێكی خوایی سهرسوڕهێنهر بمێنێتهوه.
{ وجعلنا من الماء كل شئ حي} الأنبياء 30
وهرگیراوه