سڵاوتان لی بێت
ببورن که دوا کهوتم
پهیامهکانتانم یهک به یهک خویندهوه بهڵام گهر شتێک بڵیم لاتان گران نهبێ
ههمووتان لهسهر دوو بنچینه بڕیارتان دابوو
یهکهم سۆز و عاطیفه
دووهم دژایهتی
گفتوگۆ به شیوهیهکی راستهقینه باشترینه نهوهک ئهو دوو شیوازهی سهرهوه که ئاماژهم پێکرد
برایانم خوشکانم ههتا بیرکردنهوهی ههر تاکێکی کورد ئاوا بیت ههر ناتهبا و ههر ناپێسکهوتوو دهبین
من زۆر سهیرم لێ دێت که ڕۆنیا خان خۆی ئهڵی شارهزاییم نیه له ئهدهبیات و هونهر چونکه اختصاصی خۆم نیه کهجی بڕیاریکی حامانه دهدا و زهکژهریا به جیهانگیری هونهر دادهنێت بهبێ ئهوهی له هونهر تیگهیشتبی
ڕۆنیا خان هونهر پێک نههاتوه لهو چوار گۆرانیهی که زهکهریا وتویهتی و هونهر شارێکه له جوانی و ناسکی و گهورهیی و میهرهبانی که زهکهریا له کۆڵانهکانیدا ههر ون ئهبێ
پاشان ڕۆنیا خان من کهسێک نیم وهک تۆ به ئیحساس و سۆزه گوی بۆ گۆرانی بگرم گۆرانی و هونهر و مۆسیقا گوێ لێگرتنهکهی ئهبی لهسهر بنهمای جیاکاری هونهرهکان بێت که تۆ ئهمه نازانیت
پاسان من وتومه گوی له برایم ئهگرم ئهوه تهنها نمونهیهک بوو کهچی تۆ به جدی وهرتگرتوه و مناقهشهی لهسهر ئهکهی کهواته نه له من تیگهیشتوی و نه منیش حهزم له دهنگی ابراهیمه و تۆش هاتوی لهسهر ئهوانه مناقهسه ئهکهی
کاکه ئاسۆ ههولێی ئهڵیی چی و چی پهیامهکهی بخویننهوه
کاک ئاسۆ تهنها لهبهر ئهوهی بهڕیزت حهزت له دهنگی زهکهریایه ئهوا دهبێت ئهو ئیمپراتۆر بێت نا دڵنیابه وا نیه
پاشانب بۆ ههموو ئهوانهی که زهکهریا به ئیمپڕاتۆریهت دا ئهنێن با بێن و پیناسهیهکی ستانداردی ووشهی (( ئیمپڕاتۆر .... و... ئیمپڕاتۆریهتم بۆ بکهن ئینجا له مانای ئهو دوو ووسهئیه تێ بگهن ئینجا وابلین
چونکه ههر که زانیتان ووشهکه گهوره و زله خێرا وائهلین پێس ئهوهی بزانن مانای چیه و تهوا و و پراو پڕ کی ئهبێ و بۆ چی بهکار دێ
کاکه سیروان ههڵهبجهیی بهڕیز چهند جاریک وتی زهحمهت نهبێ سنور نهبهزێنن من پێی ئهڵێم ئایا دهربڕینی راستیهکان ئهبێ بهزاندنی سنورهکان بێت
؟؟؟؟؟
من تهنها راستیم وتوه و ههتا مردن له قسهکانی خۆشم پهشیمان نابمهوه
ڕۆنیا خان ئهوهی که راست بوو لهسهر زهکهریا بۆچی وهلامت پی نهبوو ??? بۆچی له راستیهکان خۆ ئهشاریتهوه و نازناویک له زهکهریا ئهنیی که خۆت نازانی پێناسهی ستانداردی ئهو ڕستهیه بکهی
مهبهستم ئهمهی خوارهوه که نوسیم بۆ وهلامت پێ نهبوو بۆی ؟؟
زهکهریا داهێنانی چی کرد ؟؟
زهکهریا ئاوازهکانی هی خۆی نین هۆنراوهکانی هی خۆی نین مۆسیقاکهشی و ستایڵی گۆرانی وتنیشی هی تورکه کهواته چی کرد بۆ کورد ؟؟؟
تۆ وا ههست ئهکهی ئهوهی گۆرانی بڵی داهێنان ئهکا نا زۆر ههڵهی
پاشان من گوێ له ابراهیم طاطلس ئهگرم مانای ئهوه نیه که من بههۆی برایمهوه تورک بناسم و تورکم خۆش بوی
ئهو نهتهوانهی گوێبیستی زهکهریا دهبن گوی بیستی من و تۆ و کورد و ئازهرهکانی کورد نین کهچی تۆ بیئاگای لهوه وا ههست ئهکهی به هۆی ئهوه هونهر پیشئهکهوی
پاشان گوێگرتنی خهڵک له زهکهریا هیچ پیشکهوتنێک نابهخشی به ئهدهب و هونهری کوردی چونکه وهک ئاماژهم پێدا زهکهریا تهنها دهنگی ههیه ئهویش بههۆی چهندین ئامیری پێشکهوتوهوه گۆرانکاری له دهنگیدا دهکرێت ئینجا بڵاو دهکرێتهوه
بهلام کورد بهداخهوه ههمیشه چهپڵكه بۆ ئهو کهسانه لی دهدهن که جوانن یان دهوڵهمهندن یان ههرچۆنیکن که له پێسکهوتنی گهل و نیشتیمان و نهتهوهدا دهور نابینن و ڕۆڵیان نیه
پاشان زهکهریا یهک سیدی ههیه که خۆش بێت ئهویش له زیاد ئسعهدی (( دزی ))
کهواته من به تۆ ئهڵێم ئهوهی که ئاشنای هونهر بێت و ئهوهی که هونهرمهند بێت ئهبێ دزی بکا دزی کردن له چیشا له گۆرانی و هۆنراوهیا
پاشان تۆ ئاگاداری ئهوه نیت که زهکهریا بازرگانی به وڵاتی تۆوه دهکات
له سلێمانی له ههولر خهریکی ئاڵۆگۆڕی شوقه و بالهخانهیه که پارهکهی هی چوار داماو و بێئاگای وهک تۆیه و ههستیش به خۆتان ناکهن و چهپڵهسی لێ لێ ئهدهن
پاشان حهقیقهت بڕیار ئهدات نهوهک من و تۆ
زهکهریا هیچ ئامێرێکی میوزیکی راستهقینه بهکار ناهێنی و تهنها ئۆرگ بهکار دههینیت لهگهل ههندێ کهمانچهی ناراستهقینه که ئهو ئامێرانه مناڵیکیش توانای گۆرانی وتنی ههیه لهگهڵیان
ئهگهر زهکهریا گۆرانی بێژه ئهگهر خۆی به هونهرمهند دا ئهنی ئهگهر خزمهت به کورد ئهکا با بێت دوو سێ هۆنراوهی نالی سالم کوردی مهحوی گۆران هێمن موکریانی ههژار وهفایی موفتی بێکهس ئهمانه بکات به گۆرانی و ئامیره مۆزیکیهکانی نای و دهف و زهڕب و شمشاڵ و کهمانی راستهقینه و سهنتور و عود و چهلۆ و ... هتد گۆرانی بڵی نهوهک به ئامێری ههڵپهڕکی و دیسکۆ گۆرانی بڵیت و هۆنراوهی بێ بنچینه و بێ بنهما بڵێتهوه
سهرکهوتوو بیت و ئهمانهی وتم ههمووی راستهقینهن و ئهتوانی لێیان بکۆڵیتهوه
کاکه ڕۆمان گیان لهگهڵ بروای تۆدام دیاری قهرهداغی هونهرمهنده بهپی واتای هونهرمهندی و گالتهی پێناکرێت
کاک سهرههنگ محسین ::
ئهڵیی عهرهبێک باسی زهکهریای کردوه بهڵام ئایا له ڕووی فهرههنگیهوه ئهو عهرهبه ئهیزانی هونهر یعنی چی ؟؟ زۆر دڵنیام نهیزانیوه
ئایا ئهیزانی مۆسیقا چیه و پێناسهی هونهر چۆن ئهکری دلنیام نهیزانیوه
ئایا و ههزار ئایای تریش
کهواته برای ئازیزم با له ڕوویئ فهرههنگی و هونهریهوه باسی زهکهریا بکهین نهوهک له رووی بازاڕیهوه
کهسێک له بازار گوێ له گۆرانی دهگرێ که نهیزانی هونهر یانی چی با ههتا ئیواره وهسف و سهنا بکا بهههند وهرناگیرێ
کاکی من هۆنراوه ئهنوسی و زۆریک له هۆنراوهکانتم بینیوه کهواته با هونهر دۆست بین نهوهک سهردهم دۆست
ووشهکانم ههموو بۆ خزمهت کردنی هونهره نهوهک بۆ دژی ئیوه
سهرکهوتوو بن
بهلام ڕۆنیا خان ئهڵی من اخطساسم هونهر نیه و زۆر جار هۆنراوهکانیشی ئهبینم که ئهمه جێگای زهردهخهنهیه چونکه گهر هونهر شارزا نی بؤچی هۆنراوه ئهنوسی بهبێ ئهزمونی
ئهمه راستیه خوشکی ئازیزم
باسی کهریم کابانتان کرد
لهبهر ئهوه خهلاتی وهرگرتوه چونکه کهسایهتیهکی بهتهمهنه و زۆرترین تهمهنی له سهدهی رابوردودا لهگهل هونهر بردۆته سهر واتا ئهو هونهر مهندانهی له ژیاندا ماون هیچیان تهمهنی هونهریان بهقهدهر کهریم کابان له هونهردا درێژ نیه و هۆکاری خهڵاتهکهشی که وهریگرتوه ههر ئهوه بوه
کاتتان گوڵ بێت
بهڵام ڕۆنیا خان جارێکی تر که بهڕاستی و له رووی فهرههنگی وکۆمهلایهتی و زانستی و هونهری و مێژووی و ڕۆشنبیری و راستیهوه زانیاریت نهبوو مناقهسهی ئاوا مهکه چونکه دهبیته جێگای سهرنج و گلهیی کهسانی به ئهزمون له شیکاریهکانی ژیان و هونهریدا
ههر بژین
کۆتایی ههر شتێک ... سهرهتای شتێکی تره ..